8-pallon pelaaminen

Biljardipelejähän on useita, yleensä melkein joka baarista löytyy pienehkö suorakulmainen biljardipöytä poolin pelaamiseen. Kannattaa tutustua ensin pöytään: pöydässä on kuusi pussia, kulmissa ja pitkän sivun keskellä.

Tällä on merkitystä siksi, että pelin sääntöihin liittyy kaksi linjaa joita pöytään ei ole merkitty: aloituslinja eli ylälinja pöydän pään ja keskipussin välissä ja vastaavasti alalinja pöydän toisessa päässä, samalla korkeudella. Kun peli aloitetaan, esimerkiksi, kohdepallot ryhmitellään alalinjan alapuolelle, alin pallo juuri linjan päälle, ja lyöntipallo asetetaan ylälinjalle. Täydelliset säännöt löytyvät esimerkiksi Suomen biljardiliiton sivuilta http://pool.sbil.fi. 8-pallossa on 15 numeroitua kohdepalloa ja lyöntipallo, kilpailuissa suositussa 9-pallossa taas on vain 9 numeroitua palloa jotka pussitetaan numerojärjestyksessä.

8-pallossa pelaajia on joko kaksi tai joskus pelataan kahden hengen joukkueissa, niin että henkilöt pelaavat joka toisen lyöntivuoron, varsinkin kaverien kanssa epävirallisesti pelatessa.

Pallot asetetaan kolmion muotoon alalinjalle aloittaessa. Toinen pelaaja tai ’joukkue’ yrittää pussittaa raidalliset pallot ja toinen yksiväriset, eli pallot 1-7 ja 9-15 jotka muodostavat ”värin”. Lyöjän 7 palloa eli ”väri” pitää olla pussitettu, jotta hän voi pussittaa kasin ja voittaa pelin.
Virallisten sääntöjen mukaan kaikki lyönnit maalataan, eli lyöjä ilmoittaa ennen lyöntiä mihin pussiin pallo on menossa: amatöörit eivät aina noudata tätä muuten kuin viimeisen pallon kohdalla, eli kannattaa sopia vastustajan kanssa ensin millä säännöillä pelataan.

Jos pallo ei mene pussiin, vuoro siirtyy toiselle pelaajalle, mutta jos lyöjä tekee virheen vastustaja saa niin sanotun käsipallon, eli valkoisen lyöntipallon voi sijoittaa käsin mihin tahansa kohtaan pelialueelle. Virheitä ovat muun muassa lyöntipallon pussittaminen, väärän värin lyöminen ja muun kuin lyöntipallon lyöminen biljardikepillä. Kasipallon pussittamisesta ennen aikojaan seuraa automaattisesti häviö, paitsi jos se tapahtuu aloituslyönnin yhteydessä.